Is het gunstiger om een bedrijfspand te huren of te kopen?

> 16 april 2018

Kantoor Zwolle-3

Is het gunstiger om een bedrijfspand te huren of te kopen?

Als u net begint met uw eigen bedrijf is het wellicht nog niet aan de orde en kunt u gewoon vanuit uw woonhuis werken. Maar op het moment dat de zaken beter gaan en uw bedrijf gaat groeien komt u toch voor de vraag te staan of u een bedrijfspand gaat huren of gaat kopen. Het is altijd goed om wat mensen om u heen hierover te spreken. Maar uiteindelijk wilt u een beslissing nemen op grond van objectieve informatie. REBO bedrijfsmakelaars informeert u bij het nemen van zo’n beslissing. Wat zijn de ‘voors’ en ‘tegens’ van het huren of kopen van een bedrijfspand?

Kopen: de nadelen

Als u besluit een bedrijfspand te kopen moet u op zijn minst over eigen vermogen beschikken. De tijd waarin het verkrijgen van een hypotheek gemakkelijk ging is ver voorbij. Het kan zijn dat u onvoldoende hypotheek kunt krijgen. In het bezit van een pand zit tegenwoordig dus altijd eigen vermogen. Het nadeel daarvan is, is dat u dit geld niet meer voor andere zaken kunt gebruiken. Op het moment dat u eigenaar bent van een pand draagt u zelf alle kosten voor groot én klein onderhoud. Een risico dat u loopt is dat uw pand minder waard kan worden. Ook kan het moeilijk zijn om uw pand op het gewenste moment en tegen de gewenste prijs te verkopen.

Kopen: de voordelen

Gelukkig zijn er natuurlijk ook voordelen aan het kopen van een bedrijfspand. Een belangrijk voordeel is dat u niet vast zit aan een huurcontract dat de verhuurder kan opzeggen. Het is uw eigen pand dus u bepaalt zelf hoe lang u in uw pand blijft. In zijn algemeenheid is onroerend goed waardevast. Als het goed is bouwt u vermogen op door waardestijging, bijvoorbeeld voor uw pensioen. Dat kan voor zelfstandig ondernemers een interessante reden zijn om een pand te kopen.

U profiteert zelf ook van eventueel waardeverhogende investeringen in het pand. En een laatste, belangrijk voordeel is dat u de vrijheid heeft om met uw pand te doen wat u wilt. Uiteraard moet het wel passen binnen het bestemmingsplan en niet ingaan tegen regels als het pand bijvoorbeeld onder monumentenzorg valt.

Huren: de nadelen

Net als aan kopen, zijn er aan huren ook nadelen verbonden. Zo profiteert u zelf als huurder niet van een mogelijke waardestijging van het pand. Ook heeft u weinig invloed op de huurvoorwaarden en de huurprijs. Huurcontracten gelden soms voor meerdere jaren en zijn tussentijds niet zomaar op te zeggen. Als u (ingrijpende) bouwkundige aanpassingen aan het pand wilt doen heeft u de medewerking of toestemming van de verhuurder nodig.

Huren: de voordelen

Naast de nadelen ondervindt u ook voordelen aan het huren. U bent flexibeler. Uw eerste bedrijfspand dat u huurt past goed bij de eerste fase van uw bedrijf. In de loop van de tijd groeit uw bedrijf en heeft u bijvoorbeeld behoefte aan een groter pand. Of is een andere locatie interessanter. Met huren kunt u gemakkelijker en flexibeler omgaan met de groeibeweging in uw bedrijf. Het opzeggen van de huur gaat vaak sneller en gemakkelijker dan het verkopen van het bedrijfspand.

Een ander belangrijk voordeel is dat de grote onderhoudskosten in principe niet voor uw rekening zijn maar voor de verhuurder. Overigens moet u hier wel goed opletten wat daarover is opgenomen in het huurcontract omdat andere afspraken mogelijk zijn. Huren legt minder beslag op uw eigen vermogen en dat kan ook een belangrijk voordeel zijn.

 

Wilt u advies op het gebied van bedrijfshuisvesting? Neem dan contact met ons op. Vanuit onze vestigingen in Zwolle en Deventer adviseren wij u graag.

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: