4 benodigde documenten bij de koop van een bedrijfspand

> 20 april 2020

contract-2

 

4 benodigde documenten bij de koop van een bedrijfspand

Wanneer u een onderneming begint of deze wilt uitbreiden, is het vaak zaak om eerst een passende kantoorruimte of een geschikte werkplaats of winkelruimte te bemachtigen. U kunt natuurlijk een ruimte huren, maar het kan financieel ook erg interessant zijn om een bedrijfspand te kopen. Bij de aankoop van één of meerdere bedrijfspanden krijgt u te maken met diverse partijen en papieren. Wij lichten hieronder enkele belangrijke documenten toe waarmee u bij de aankoop van een bedrijfspand te maken krijgt.

 

1. Kadastrale en ruimtelijke documenten

Uiteraard gaat u wanneer u een bedrijfspand wil aankopen eerst diverse panden bezichtigen. U kunt daarvoor zelf panden zoeken en selecteren via websites of u kunt een bedrijfsmakelaar in de arm nemen. Wanneer u serieuze interesse heeft in bepaalde panden, is het belangrijk om eerst de kadastrale documenten te raadplegen. Deze documenten laten zien of de verkoper daadwerkelijk eigenaar is van het bedrijfspand. Ook vindt u hier belangrijke informatie omtrent de oppervlakte, koopjaar, koopsom en het perceel. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, is het daarnaast aan te raden om vooraf documenten op te vragen omtrent het bestemmingsplan dat geldt voor de omgeving van het beoogde bedrijfspand.

 

2. Taxatierapport

Niet iedere ondernemer staat er direct bij stil, maar een taxatierapport laten opstellen is niet alleen relevant indien u een bedrijfspand wilt verkopen. Juist ook wanneer u een kantoorruimte, winkel of werkplaats wilt aankopen is het zeer verstandig om de ruimte vooraf te laten taxeren. Een taxatierapport vertelt u iets over de objectieve waarde van het pand. Het is als het ware een onafhankelijk advies over de waarde van deze ruimte, zodat u zeker weet dat het beoogde pand voldoet aan uw wensen en een juiste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Bij het bepalen van de waarde neemt een taxateur niet alleen de oppervlakte, maar ook de locatie, bestemmingsplannen, ontwikkelingen en het prijsniveau van vergelijkbare panden mee in het rapport.

 

3. Voorlopig koopcontract

Wanneer een pand zowel subjectief als objectief blijkt te voldoen aan uw eisen is het tijd om een voorlopig koopcontract op te stellen. Dit doet u onder voorbehoud van financiering. Let er overigens tijdens het bezichtigen van een bedrijfspand op dat u geen mondelinge toezeggingen doet. Anders dan bij de aankoop van een privéwoning is een mondelinge koopovereenkomst bij de aankoop van een bedrijfsruimte namelijk gewoon rechtsgeldig. Wanneer een mondeling bod is aanvaard, is de koop gesloten. Doe daarom vooraf geen toezeggingen maar werk wat u bent overeengekomen uit in een officieel voorlopig koopcontract. Een bedrijfsmakelaar kan u hierbij ondersteunen.

 

4. Hypotheek

In veruit de meeste gevallen kan een organisatie de financiering van een nieuw bedrijfspand niet volledig uit eigen zak bekostigen. In dat geval is het nodig om een zakelijke hypotheek ofwel bedrijfshypotheek af te sluiten. Dankzij deze zakelijke lening kunt u de aankoop van het bedrijfspand financieren. U gaat daarbij een hypotheek aan voor een lange looptijd van gemiddeld 10 tot 15 jaar. Voorwaarde voor het verkrijgen van een bedrijfshypotheek is dat minimaal 30% van de marktwaarde van het bedrijfspand wordt gefinancierd met eigen inleg.

 

Bent u op zoek naar een nieuwe winkelruimte, werkplaats of kantoorruimte en heeft u hulp nodig bij de aankoop van dit nieuwe bedrijfspand? Neem dan nu contact met ons op. Wij kunnen u adviseren en hebben tevens een ruim aanbod van bedrijfsmatig onroerend goed.

 

 

 

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: