Jouw woning verkopen in 2022? Zorg op tijd voor een definitief energielabel

> 25 november 2021

energielabel - (1200 x 628 px)

Je  woning per 1 januari 2022 in de verkoop zetten? Dan moet je vanaf 1 december gaan handelen. Sinds 1 januari 2021 is het al verplicht om bij de overdracht van een woning het label aan de nieuwe koper(s) te overhandigen. Per 1 januari 2022 is het ook verplicht om bij het plaatsen van een verkoopadvertentie een geldig afgegeven energielabel te vermelden. In voorbereiding op de verkoop van je woning is het daarom noodzakelijk dat je op tijd een definitief energielabel aanvraagt. Wanneer er nog geen definitief energielabel beschikbaar is kunnen onze woningmakelaars geen advertenties van de woning plaatsen op Funda en onze social media. Daarnaast riskeert je, als woningeigenaar, een boete wanneer bij het transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering van een woning) een geldig energielabel ontbreekt. Hiermee is het dus zaak dat het label zo snel mogelijk aangevraagd wordt.

Een definitief energielabel aanvragen | Hoe gaat het in zijn werk?

Nieuw is dat de energieadviseur bij je langskomt om gedetailleerde woningkenmerken (afmetingen, isolatie en installaties) op te nemen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor de woning. Ook wordt inzichtelijk gemaakt welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Door verbetermogelijkheden aan te duiden kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het wooncomfort toenemen. Deze nieuwe manier van energie labels opnemen wordt vastgesteld via de zogenoemde NTA8800 methode en is 10 jaar geldig. Met deze nieuwe bepalingsmethode wordt aan de Europese richtlijnen voor energieprestaties van gebouwen voldaan. Hierbij is meer detailinformatie nodig die niet kon worden verkregen met de oude digitale methode.

Wat kunnen wij als NVM-makelaar voor je betekenen?

Als NVM Makelaar kunnen wij je woning aanmelden bij de NVM Energielabel Service. Deze service van de NVM staat in contact met gecertificeerde inspectiebureaus. De inspectiebureaus werken met vaste opnametermijnen en tegen vaste concurrerende tarieven. Met behulp van een digitale opname-app wordt aan de hand van gedetailleerde informatie een energielabel afgegeven en ben je verzekerd van kwaliteit. Als wij dit voor je in gang mogen zetten dan vernemen wij dit graag zo spoedig mogelijk! De aanvraag wordt uitgezet naar het dichtstbijzijnde aangesloten inspectiebureau die contact met je zal opnemen voor een afspraak. Nadat de woning is opgenomen ontvang je rechtstreeks het energielabel en de factuur van het inspectiebureau.

Tarieven & opnametermijnen

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen. Voor de NVM Energielabel Service gelden de volgende tarieven en opnametermijnen:

  • Appartement: €290,- (incl. BTW)
  • Hoek/tussen/2-onder-1-kap woning: €315,- (incl. BTW)
  • Vrijstaande woning (tot max. 300m2): €390,- (incl. BTW)
  • Woning groter dan 300m2: prijs op aanvraag
  • Extra kosten spoedopname: €50,- (incl. BTW)
  • Standaard opnametermijn: 10 werkdagen
  • Spoed opnametermijn: 5 werkdagen

Via REBO Woningmakelaars gebruik maken van de NVM energielabel service? Wij zetten dit graag voor jou in gang.

Contact met REBO Woningmakelaars

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: