Oost-Nederland; huis kost gemiddeld 308.000 euro

> 21 november 2019

Oost-Nederland; huis kost gemiddeld 308.000 euro-2

Volgens makelaarsvereniging NVM steeg in het tweede kwartaal van dit jaar in Oost-Nederland de gemiddelde verkoopprijs van een huis met ruim zeven procent naar 308.000 euro. In Oost-Nederland zijn er grote verschillen in de gemiddelde aankoopprijs voor een woonhuis.

Op de Noord-Veluwe is het duur wonen, daar betaal je 339.000 euro voor een woonhuis. In Lelystad en omgeving zijn de huizen een stuk goedkoper, daar is de gemiddelde huizenprijs liefst een ton lager: 240.000 euro. In de regio Apeldoorn wisselt een woning voor gemiddeld 302.000 euro van eigenaar en in de Zwolse regio heb je een huis voor gemiddeld 275.000 euro.

Woningmarkt koelt af
De woningmarkt lijkt in veel regio’s af te koelen: de prijzen stijgen minder hard, er wordt meer verkocht en het aanbod neemt toe. In het oosten is het aantal verkochte woningen het hardst gestegen in Lelystad en omgeving. Daar zijn ruim dertig procent meer huizen verkocht dan een jaar eerder. In de regio Zwolle wisselden juist minder eigenaren van woning en is het aantal verkochte woningen met 15 procent afgenomen.

Krapte nog steeds enorm
Volgens de NVM is het ‘het algemene beeld van de woningmarkt heel positief’, maar is de krapte op de markt nog steeds ‘enorm’. Dit betekent dat er weinig woningen op de markt zijn, waardoor huizenzoekers weinig keus hebben. In het tweede kwartaal wisselden wel iets meer woningen van eigenaar dan een jaar eerder: in totaal ruim 39.000 tegenover zo’n 38.000 in 2018. Daarmee steeg het aantal voor het eerst sinds acht kwartalen weer.

Nieuwbouw; grootste daling
In het tweede kwartaal van dit jaar werden maar liefst dertien procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste daling in een periode van nu al zes kwartalen op rij, aldus de NVM. Een jaar geleden kocht je een gemiddeld nieuwbouwhuis nog voor 322.000 euro, nu legt de koper er al bijna 390.000 euro voor neer. Stijgende grond-, personeels- en bouwkosten maar ook maatregelen als gasloos bouwen stuwen de prijzen naar recordhoogtes.

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: