Overlast van de buren. En nu?

> 07 mei 2019

Overlast van de buren-2

Overlast van de buren. En nu?

Met het mooie weer in aantocht, gaan we allemaal weer naar buiten om de zon op te zoeken. Deuren staan open, mensen zitten tot ’s avonds laat op het balkon. Wat te doen als u overlast ervaart van uw buren? REBO VVE Management adviseert.

Als VvE-beheerder krijgen we in het voorjaar en de zomer vaker dan normaal het verzoek om een veroorzaker van overlast aan te schrijven teneinde de overlast een halt toe te roepen. Uit ervaring weten we dat een schrijven van onze kant niet altijd de beste oplossing is. Mensen zijn zich er namelijk vaak niet van bewust dát zij overlast veroorzaken.

Waarom ervaart u overlast?

Ervaart u overlast? Sta er dan even bij stil wat er aan de hand is, waarom u overlast ervaart. Is het een eenmalig incident, omdat de buren bijvoorbeeld een verjaardag of feestje hebben? Of wordt er wekelijks op de piano geoefend? Belangrijk is om bij overlast eerst met de veroorzakers in gesprek te gaan. Dit kan op verschillende momenten; direct wanneer de overlast plaatsvindt, maar ook de volgende dag. Gaat u er gelijk langs, dan kan op dat moment de overlast direct worden beperkt. Keerzijde is echter wel dat er uit emotie wordt gereageerd, bijvoorbeeld omdat er bij een feestje drank in het spel is.

Bemiddeling

Lost een goed gesprek met de buren niets op, dan kunt u altijd overleg plegen met de wijkagent of gebruik maken van buurtbemiddeling. Afhankelijk van de afspraken binnen de VvE kunnen wij als beheerder vaak weinig anders dan buren vragen of ze de overlast willen beperken en bemiddelen bij overlast.

 

Tot slot dienen bewoners van een appartementencomplex zich er natuurlijk wel bewust van te zijn dat woongeluiden niet te voorkomen zijn en enige mate van overlast dan ook geaccepteerd zal moeten worden.

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: