REBO partner van De Steck

> 01 augustus 2018

de-steck-second-life

Waar groei begint
Iedereen heeft ideeën. In de community van De Steck worden ze concreet. De Steck is een broedplaats voor ondernemers, die gefaciliteerd en ondersteund door overheid en onderwijs tot bloei komen. De prestaties die in De Steck geleverd worden overstijgen het persoonlijke succes. De gezamenlijke inspanningen van alle betrokkenen dragen namelijk in sterke mate bij aan een versterking van het woon- en werkklimaat van De Achterhoek.

Broedplaats
Wat is nu eigenlijk een broedplaats? De naam zegt het voor een deel al en ook bij De Steck als ‘broedplaats’ kunt u zich ongetwijfeld een beeld vormen. Maar hoe vanzelfsprekend het misschien ook is, in de regio is het een volstrekt unieke plek.
Om plannen waar te maken heb je een sterk netwerk nodig. En moet je in aanraking komen met uiteenlopende karakters, verschillende vakgebieden en invalshoeken om uw ideeën de planfase te laten ontstijgen. Of zoals Jack Dorsey, CEO en medeoprichter van Twitter het stelt:

“Everyone has an idea. But it’s really about executing the idea and attracting other people to help you work on the idea.”

Exact dat is De Steck. Die ‘other people’ vormen onze Community. De plek waar uw probleemstelling opgepakt wordt en waar uw plannen tot bloei komen. Zie De Steck als de schakel die u tot nu toe miste.

Het Pand
De Steck is gevestigd in de oude bibliotheek van Doetinchem. In Doetinchem en omgeving welbekend en altijd voer voor discussie geweest tussen voor- en tegenstanders van dit kenmerkende, grillige en weerbarstige gebouw uit 1975.
Een duidelijk icoon van de architectonische stroming genaamd ‘het structuralisme’. Architect Wim Davidse was destijds verantwoordelijk voor het ontwerp en het pand kwam tot stand in het decennium van de zitkuilen en de woonerven. En zelfs nu, in retroperspectief, zijn de meningen verdeeld of dit nou hip en trendsettend is of juist heel dogmatisch en star.
Bij de realisatie van De Steck vroegen de architecten van Duoplan Doetinchem zich af hoe nu om te gaan met zo’n gebouw? Omdat het pand van zichzelf al een krachtig, massief gebaar is en grote ingrepen teveel inbreuk zouden doen op de architectuurgeschiedenis, kozen zij ervoor om respect te tonen voor het gebouw. Met gerichte, daadkrachtige ingrepen die het gebouw niet onomkeerbaar zouden aantasten.
De bestaande kwaliteiten van het gebouw zijn versterkt. Zo is het aangetaste gevelmetselwerk verfrist met een donkere kleur waardoor het fraaie beton juist geaccentueerd wordt. De ramen hadden onnodig veel stijlen en werden “belemmerd” door verwarmingsbakken. De ramen zijn nu ‘vol glas’, waardoor het gebouw een enorme zichtkwaliteit heeft gekregen, van buiten, maar ook van binnenuit.
Verrast door de herbruikbaarheid van het betonskelet en de bestaande open ruimtes, bleek de huisvesting van alle nieuwe functies, zoals kantoren, conferentiezalen en een restaurant, zeer goed realiseerbaar. Binnen is de schoonheid van het zichtbeton ook behouden gebleven. Alle nieuwe binnenwanden zijn antraciet en maken zo de toevoegingen aan het gebouw leesbaar. De vloeren zijn licht en de toepassing van veel tapijt maakt het gebouw ook akoestisch aangenaam, zonder dat het zijn ruwe en robuuste karakter verliest.

Interieur
De Steck is een innoverend en inspirerend pand, waar bewust is gekozen voor afwisseling tussen industrieel en duurzaamheid. Het interieur is verzorgd door Human Office, een bureau dat gespecialiseerd is in het ‘refurbishen’ van oud interieur waardoor dit een tweede leven krijgt.

Second life interieur
Dit second life interieur is terug te vinden binnen De Steck. Denk hierbij aan bureaus, stoelen en tafels, maar ook aan kluisjes en paraplubakken. Elke ruimte in De Steck heeft een eigen interieurstijl. Zo heeft het grand café massief houten stamtafels met daaromheen vrolijke gekleurde stoeltjes. Dit zijn zogenaamde Coca-Cola stoeltjes. Elke stoel is gemaakt van 120 petflesjes van Coca-Cola. Circulariteit ten top! De creatieve ruimtes hebben juist een kleurrijk, uniek en afwijkend interieur. Dé ideale broedplaats om ideeën om te toveren tot concrete projecten.
Opmerkelijke blikvanger is de bank in een aparte zithoek in De Steck: My Beautiful Backside. Kleurrijk, uitgesproken en vernieuwend. Net als De Steck.

Sgraffito’s
Bijzondere blikvangers waar we letterlijk graag bij stilstaan, zijn de drie sgraffito’s in De Steck. De kunstwerken zijn afkomstig uit de aula van ’t Brewinc in Doetinchem en werden in 1963 door kunstenaar Udo Gorter gemaakt. Via ondernemer Marcel Harmsen, die op zoek ging naar een nieuwe bestemming voor de sgraffito’s, en erfgoedvereniging Heemschut vonden deze imposante kunststukken hun weg naar De Steck. Het gaat om in cement gestreken circusvoorstellingen en de combinatie formaat en massiviteit maakten dat de sgraffito’s via het dak van De Steck naar binnen getakeld moesten worden, om vervolgens op verstevigde fundamenten geplaatst te worden. En zo blijft Doetinchems cultureel erfgoed in Doetinchem.
De sgraffito’s passen niet alleen goed bij de robuuste, massieve uitstraling van De Steck, maar zijn ook een toonbeeld van creativiteit, vakmanschap en speelsheid. Het spreekt voor zich dat deze eigenschappen ook De Steck kenmerken.

Circulaire vloeren
Door elke ruimte in De Steck een unieke sfeer te geven met een bijzonder design, wordt het werken in De Steck aantrekkelijk. Daarnaast draagt dit duurzame interieur bij aan het overkoepeld doel van De Steck: het boosten van de circulaire economie.
Ook hierin neemt De Steck het voortouw. Neem de vloeren in De Steck. Het liefst kijken we natuurlijk omhoog en vooruit, maar de vloeren in ons pand zijn ook zeker een blik naar beneden waard. Fastfloor verzorgde deze sfeerbepalende onderdelen. In alle ruimtes, met uitzondering van de grand café De steck en de keuken, legde dit bedrijf uit Doetinchem tapijttegels van Desso. Vanuit een Cradle to Cradle-filosofie zijn deze tegels zo geproduceerd dat na eventuele verwijdering van de vloeren, de garen (de bovenzijde) gescheiden worden van de rug (de onderzijde). Na een aanvullende zuiveringsfase wordt het garen terug geleverd aan de garenfabrikant die er nieuw garen van maakt, om weer toegepast te worden op nieuwe vloertegels. 
Prachtige, inspirerende vloeren in De Steck zijn het gevolg. Wat te denken van de jeans-kleurige vloerbedekking in het kantoor van een van onze Community-members? Die keuze was snel gemaakt. De betreffende persoon staat namelijk algemeen bekend als ‘de man die altijd in spijkerbroek loopt’.

Koop lokaal
De gebruikte lijmen en egalisatiemiddelen maken de vloeren eenvoudig te verwijderen. Dit materiaal komt uit ‘de groenste fabriek van Nederland’: Uzin Utz in Haaksbergen. Dus ook nog eens gunstig gelegen ten opzichte van Doetinchem. Dat past goed in ons koop lokaal beleid om zo transportbewegingen tot een minimum te beperken.

Community
Participanten, zogenaamde community-members van De Steck, dragen gezamenlijk bij aan een circulaire economie. De Steck verbindt zich aan onderwijs- en kennisinstellingen. Het gaat daarbij om instituten, universiteiten, vo, mbo- en hbo-onderwijs. Dus verschillende kennisniveaus en diverse disciplines. Dit gekoppeld aan bevlogen ondernemers die ook weer uit verschillende vakgebieden komen, maakt van onze community een daadkrachtig geheel.

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: