De prognose hypotheekrente voor 2020; wat zijn de verwachtingen?

> 26 februari 2020

De hypotheekrentes staan al een tijdje historisch laag en het einde van de rentedalingen is ook voor 2020 nog niet in zicht. Althans dat zijn de verwachtingen als we kijken naar de ontwikkeling van de economie en het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). In dit artikel geven we u meer inzicht en duidelijkheid rondom de verwachte hypotheekrente voor 2020.

Oorzaken lage hypotheekrente

Rentedalingen hebben te maken met internationale politieke en economische ontwikkelingen. Zo heeft de ECB door de economische crisis lange tijd staatsobligaties opgekocht van Eurolanden. Deze en andere stimuleringsmaatregelen zouden afgebouwd worden, maar door onzekerheden in de markt zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de Brexit, is de ECB hier opnieuw mee begonnen. Met het opkoopprogramma probeert de ECB mensen en bedrijven meer geld uit te laten geven, zodat de inflatie omhoog gaat. Daarnaast is er veel concurrentie tussen hypotheekaanbieders. En hoe groter het aanbod, hoe scherper de prijzen. Al deze redenen zorgen ervoor dat de hypotheekrente historisch laag staat. Goed nieuws dus voor iedereen die een woning kopen wil. Als deskundige en ervaren makelaar in Arnhem, Deventer, Doetinchem en Dieren, kunnen we u hier alles over vertellen.

 

Hypotheekrentes met een korte looptijd

De rente van hypotheken met een variabele of korte rentevaste periode wordt in veel gevallen afgeleid van de marktrente, zoals het Euribor-tarief. Dit is de rente waartegen Europese banken elkaar leningen verstrekken in euro’s. Deze rente is al langere tijd zeer laag. Zo staat de depositorente op dit moment zelfs op -0,5% waardoor banken moeten betalen voor het deponeren van overtollige (digitale) gelden. Omdat de verwachting is dat de marktrentes zeker tot 2021 op dit niveau blijven, is de kans groot dat de kortlopende hypotheekrente ook laag blijft en wellicht nog iets verder zakt. Wel lijkt het erop dat de sterkste dalingen inmiddels achter ons liggen.

 

Hypotheken met een lange rentevaste periode

Voor de hypotheekrente op leningen met een lange rentevaste periode geldt dat deze over het algemeen meebewegen met de kapitaalmarktrentes. Om een goede voorspelling te kunnen doen met betrekking tot de verwachte hypotheekrente voor hypotheken met een looptijd van twintig of dertig jaar is het daarom relevant om naar de economische ontwikkelingen te kijken. Groeit de economie, dan ligt ook een stijging van de rente voor de hand. De verwachting is echter dat de kapitaalmarktrentes de komende kwartalen nog zeer laag blijven vanwege wereldwijde politieke en economische onzekerheden, waardoor bedrijven terughoudend zijn in het doen van investeringen en ook consumenten minder uitgeven. Om de economie een extra impuls te geven is de ECB daarom begonnen met het opkopen van obligaties, hetgeen resulteert in lage rentes. Op die manier probeert de ECB kredietverlening te stimuleren en sparen te ontmoedigen. De verwachting is dat deze omstandigheden ervoor zorgen dat de hypotheekrente voor langlopende hypotheken in 2020 gelijk zal blijven.

Meer weten over de prognose hypotheekrente 2020?

De hypotheekrente blijft in 2020 voor zowel langlopende als kortlopende hypotheken dus naar alle waarschijnlijkheid laag. Een ideale periode om een nieuwe woning te kopen of uw maandlasten te verlagen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en een uitgebreid aanbod aan bestaande en nieuwbouwwoningen.

 

 

 

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: