Weet u het verschil in waarde tussen een leegstaande of verhuurde woning?

> 08 december 2021

V&R leegwaarde  (Banner (liggend))

Weet u het verschil in waarde tussen een leegstaande of verhuurde woning?| REBO Valuation & Research

Bij REBO Valuation & Research is het ook mogelijk om woningen te taxeren die worden aangekocht als belegging. Veel opdrachtgevers komen echter voor een verassing te staan indien zij een woning aankopen als belegging. De waarde komt veelal lager uit te vallen dan soortgelijke woningen die te koop staan. Dit komt doordat zij niet bekend zijn met het verschil tussen de leegwaarde van een woning en de waarde van een woning in verhuurde staat. Vandaar dat wij in deze post graag het verschil uitleggen!

In Nederland geldt de regel: ‘Koop breekt geen huur’. Dit wil zeggen dat huurders in een woning genieten van huurbescherming. Indien de woning die zij huren wordt verkocht, komen zij niet direct op straat te staan. Het huurcontract blijft intact bij de verkoop en gaat van de oude verhuurder (verkoper) over naar de nieuwe verhuurder (koper).

Een woning in verhuurde staat wordt voornamelijk getaxeerd op basis van de huurinkomsten die deze woning oplevert. Een woning vrij van huur wordt voornamelijk getaxeerd op basis van de koopsommen van referentie-objecten op de markt. De marktwaarde in verhuurde staat valt vaak lager uit mede doordat het verhuurde vastgoed dus alleen verkocht kan worden met het lopende huurcontract. De koper is dus veel minder vrij om met het pand te doen wat hij wil, bijvoorbeeld zelf in het pand gaan wonen.

Onze taxateurs bij REBO Valuation & Research weten alles van dit onderwerp af. Mocht u vragen hebben of een taxatie nodig hebben voor een woning in verhuurde staat, neem dan vooral contact op met onze afdeling REBO Valuation & Research.

Naar de website van REBO Valuation & Research

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: