Uw woning verkopen? Wat zijn de gemiddelde makelaarskosten?

> 12 september 2019

Uw woning verkopen Wat zijn de gemiddelde kosten-2

Uw woning verkopen? Wat zijn de gemiddelde makelaarskosten?

Het verkopen van een huis is waarschijnlijk niet iets wat u dagelijks doet. De expertise van een verkoopmakelaar komt daar goed bij van pas. Hij of zij heeft vaak jarenlange ervaring en kent de markt. Zo weet u zeker dat u uw woning voor de beste prijs kunt verkopen. Voor deze dienstverlening betaalt u makelaarskosten. In dit artikel leest u waar u precies voor betaalt en wat de gemiddelde kosten voor een makelaar zijn bij de verkoop van uw woning.

 

Opstartkosten bij verkoop huis

Wanneer u uw huis verkoopt via een makelaar, dan zal deze in veel gevallen opstartkosten rekenen. Dit zijn kosten die de verkoopmakelaar sowieso moet maken om de woning in de verkoop te kunnen plaatsen. Denk aan het inhuren van een professionele fotograaf, het plaatsen van de woning op diverse online verkoopkanalen zoals funda.nl, het schrijven van een aantrekkelijke verkooptekst en het plaatsen van een Te Koop bord in de tuin. Dit zijn noodzakelijke investeringen voor een succesvolle verkoop van uw woning. U kunt zich voorstellen dat als een makelaar gemiddeld tussen de 25 en 75 woningen te koop heeft staan, hij of zij deze kosten niet allemaal kan voorschieten. De opstartkosten kunnen variëren afhankelijk van de keuzes die u maakt. Wilt u bijvoorbeeld ook een verkoopvideo, 360 graden foto’s en een 3D-plattegrond laten maken? Dan heeft dit uiteraard invloed op de kosten.

 

Kosten verkoop huis; de makelaarscourtage

Het overgrote deel van de makelaarskosten bij verkoop van een woning bestaat echter uit de makelaarscourtage; de provisie die de makelaar ontvangt voor zijn werk en expertise. Vaak is dit een percentage van het uiteindelijke verkoopbedrag, maar u kunt ook een vast tarief afspreken. In principe mag iedere makelaar zijn eigen tarief bepalen, bespreek daarom van tevoren goed met uw makelaar wat bij dit bedrag is inbegrepen. Zo kan het zijn dat een makelaar een lager tarief rekent, maar bijvoorbeeld wel verwacht dat u zelf potentiële kopers rondleidt in uw huis. Vergeet ook niet te vragen naar de voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u de opdracht stopzet voordat de woning is verkocht? Betaalt u dan alleen de vaste opstartkosten of ook een deel van de courtage? En andersom: als de woning is verkocht, worden de opstartkosten dan verrekend met de makelaarscourtage? Leg al deze afspraken vast op papier, zodat hier achteraf geen misverstanden over kunnen ontstaan.

 

De kosten voor een verkoopmakelaar zijn afhankelijk van uw wensen

Omdat er geen vaste tarieven gelden voor de gemiddelde makelaarskosten bij de verkoop van een huis, worden er wel eens tarieven vergeleken. Voorkom echter dat u appels met peren vergelijkt en maak voor uzelf inzichtelijk wat u verwacht van een verkoopmakelaar. Hecht u er bijvoorbeeld waarde aan dat uw makelaar ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar is? Vraag dit dan na. Ook is het verstandig om te controleren of de makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de NVM. Tot slot is het belangrijk dat u een klik heeft met de makelaar die uw woning gaat verkopen. U zult immers veel contact hebben met de makelaar en dan is het fijn als de communicatie soepel verloopt. Bovendien is het prettiger zaken doen met iemand die verstand van zaken heeft, enthousiast is, snel handelt en doet wat hij of zij belooft.

 

Verkoop door REBO ERA Makelaars

Bent u op zoek naar een makelaar in Arnhem, Deventer of Doetinchem voor de verkoop van uw woning? Bij REBO ERA Makelaars weet u zeker dat het hele verkoopproces van a tot z goed geregeld is, zodat u zich nergens druk over hoeft te maken. Wij weten hoe wij uw woning zo goed mogelijk in de markt moeten zetten om de hoogst mogelijke opbrengst te realiseren. Daarnaast hebben we een lokaal en regionaal netwerk dat ervoor zorgt dat zoveel mogelijk potentiële kopers weten dat uw huis te koop staat. Uiteraard houden wij u steeds goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Doen aspirant-kopers een bod, dan legt uw makelaar dit aan u voor en verzorgt hij de onderhandelingen. Uiteraard conform de verkoopstrategie die u samen heeft bepaald. Na overeenstemming over de prijs en voorwaarden maakt uw makelaar de koopakte op. Daarnaast begeleiden wij u bij een eventuele bouwkundige keuring en/of taxatie, de inspectie en de overdracht bij notaris. Er komt ontzettend veel op u af vanaf het moment dat u besloten heeft om te gaan verhuizen, wij nemen graag een heel stuk van die zorgen weg, door een professionele, persoonlijke en enthousiaste begeleiding bij de verkoop van uw huis.

 

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u een gratis waardebepaling aanvragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

 

 

Of kies uit een rubriek

Reageer

REBO Groep is aangesloten bij: